Zacht-licht boxen of lightboxen zijn onmisbaar voor productfotografen. Of je er één koopt of zelf één bouwt, je hebt er sowieso twee nodig in je studio.

Deze doe-het-zelf tip kan je fotografie enorm verbeteren!

Er zijn veel verschillende kant-en-klare lightboxes waar je uit kunt kiezen. Prijzen variëren tussen de € 25 en € 100,-

CowboyStudio 30-Inch Photo Soft Box Light

CowboyStudio 30-Inch Photo Soft Box Light - 30$

Square Perfect 1050 Sp500

Square Perfect 1050 Sp500 - $100

Als je een beperkt budget hebt is het wellicht wat teveel gevraagd om alles nieuw aan te schaffen.

In tegenstelling tot je budget verder oprekken, kun je ook eens proberen om bijvoorbeeld de lightbox zelf te maken met wat karton en papier. Volg deze aanwijzingen en voor je het weet heb je je eigen lightbox gemaakt voor een fractie van de prijs.

1. Spullen verzamelen

  • Doos: Kies een maat waar je producten goed inpassen. Zorg dat hij niet te krap is, er moet voldoende ruimte zijn om je product aan alle kanten gelijkmatig te belichten.
  • Stanley mes: Je hebt een scherp Stanley mes nodig om alles op maat te kunnen snijden.
  • Papier: Je hebt een rol wit papir nodig om de binnenkant van de doos mee te bekleden en om een “limbo” mee te maken in de doos. Dit zorgt ervoor dat het licht mooi gelijkmatig wordt verdeeld.
  • Tape: Je hebt sterk tape (dus geen plakband) nodig om de doos en het papier vast te zetten.
  • Potlood of pen: Deze heb je nodig om de maten op te schrijven.
  • Liniaal of meetlint: Je gaat de maten opmeten en dat wil je graag precies doen.
  • Hoekliniaal: In combinatie met de liniaal kun je kijken of je hoeken en metingen rechte hoeken hebben.

2. Zet je lichtbox in elkaar

1. Tape de achterkant van de doos goed dicht. Aan de voorkant snij je de flappen weg, zodat je een makkelijk toegang creëert voor je producten.

2. Aan de linkerkant, rechterkant en bovenkant snij je “ramen” in de doos, zoals hier getoond.

3. Trek de onderkant om op je witte papier en bekleed hiermee de bodem van de doos. De achterkant van de doos bekleed je eveneens met wit papier. Dit wordt je “achtergrond-rol”.

4. Bekleed de ramen van je doos ook met wit papier en tape alles goed vast. Als je nu kijkt is alles netjes bekleed met wit papier en heb je alleen nog de opening die open is.

3. Neem de lightbox in gebruik

Wanneer je de lightbox gaat gebruiken, plaats je je product in het midden en stel je je camera zo op, dat deze door de opening goed zicht hebt op het product. Of je natuurlijk of kunstlicht gebruikt, het licht wordt gelijkmatig verdeeld aan alle kanten.

Maak je gebruik van natuurlijk licht, plaats de box dan zo dat beide kanten licht opvangen. Bij kunstlicht gebruik je bij voorkeur 3 lampen. Eén van iedere kant en één vanaf boven.

Probeer eens voor en na-foto’s te maken zodat je het verschil goed kunt zien.

Without the box

Without the box

With the box

With the box

Hoewel de foto zonder lightbox meer helderheid heeft, is het licht wel erg contrastrijk en hard, terwiijl het licht door de lightbox heen veel zachter en gelijkmatiger is. En daardoor meer flatteus.

Bewerk de foto’s zelf na, of stuur ze naar Pixelz voor een optimaal professioneel resultaat.

Final Product

Deze eenvoudige en goedkope oplossing zorgt dat je op een mooie manier je foto’s kunt maken en de foto’s een consequente look – en feel hebben in je webwinkel.

Veel lightbox-plezier!!