Bij sieradenfotografie gaat het om de details. Mooie, hoge kwaliteitsfoto’s die de details perfect laten uitkomen zijn essentieel in een professionele consistente website. Een accurate presentatie van je producten is het allerbelangrijkste, want klanten moeten zoveel mogelijk informatie over het product krijgen als mogelijk, voordat ze overgaan tot kopen. Met dit in ons achterhoofd bekijken we de 10 meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij het fotograferen van sieraden.

Leer hoe je de meest gemaakte fouten voorkomt bij het fotograferen van sieraden en laat je foto’s eruit springen in 10 simpele stappen.

1. Slordige presentatie

De meeste, zo niet alle, imperfecties kunnen worden verwijderd in de nabwerkingsfase, maar dit soort editing is ontzettend tijdrovend en vraagt nogal wat kennis van de gebruiker. Daarom, verwijder alle prijsjes, pluisjes, en stickers voor je gaat fotograferen.

Bekijk je sieraden tot in de details, mist nergens een steentje? Het is zonde om eventuele beschadigingen pas te ontdekken in Photoshop. Als het juweel tip top in orde is, stof het dan af en maak het helemaal schoon. Poets eventuele vingerafdrukken weg en draag daarna stoffen handschoenen.

2. Niet consequent

Niet consequent is nooit goed, maar het is absoluut te vermijden bij sieradenfotografie. Als je beelden teveel verschillen van elkaar qua productgrootte, beeldgebruik, belichting en beeldformaat, verwart dat de bezoeker van je webshop. Daarnaast vermindert het je betrouwbaarheid en professionaliteit. Creeer een template voor je foto’s en werk alles systematisch af op exact dezelfde wijze.

Inconsequent bijsnijden en beeldgebruik

Inconsequent bijsnijden en beeldgebruik

Bijvoorbeeld: als je geen witte achtergrond hebt, die wij je wel aanraden, kies dan één stijl en hou je daaraan.

3. Drukke achtergrond

De beste manier om je beeld strak en simpel te houden is om tegen een witte achtergrond te fotograferen. Een witte of lichtgrijze achtergrond geven je foto’s iets tijdsloos en het is altijd goed. Gebruik in ieder geval nooit een achtergrond met een print. Dit is veel te druk en onrustig in je webwinkel.

Alledrie deze voorbeelden zijn op een tijdloze en professionele uitstraling, hoewel ze alledrie verschillend zijn. Kies er één en gebruik die stijl consequent.

4. Onnodige versieringen

Goed nieuws! Je hoeft je geen zorgen te maken over het positioneren van modellen of mannequins of andere objecten. Sterker nog, het is het beste als je producten gewoon op een witte achtergrond liggen of hangen Hou als simpel een eenvoudig zodat je juwelen het beste uitkomen. Het model is hier zelfs een afleiding, doordat men niet de hele ketting kan zien.

5. Verkeerde witbalans

Deze foto’s hebben een onjuiste witbalans en een te drukke achtergrond

Geloof het of niet, in bovenstaande foto’s zie je twee keer dezelfde ketting, maar met verschillende lichtsituaties. Het metaal op de linkerfoto lijkt gelig en op de rechterfoto blauwig. Had de fotograaf de juiste witbalans gekozen dam hadden ze beiden de juiste zelfde kleur gehad. Je kunt de witbalans handmatig instellen, maar we raden je aan om het automatisch te laten bepalen door je camera.

De witbalans op je camera ziet er waarschijnlijk ongeveer zo uit

De witbalans op je camera ziet er waarschijnlijk ongeveer zo uit.

De witbalans kan altijd worden gecorrigeerd in de nabewerking, maar het is beter om het in één keer goed te doen en de tijd in de nabewerking te minimaliseren.

6. Reflecties

Reflecties

Reflecties

Geen reflecties

Geen reflecties

De meeste sieraden zijn glimmend en schitteren mooi, maar je camera laat dit zien als grote witte vlekken. En dat is minder mooi. Besteed veel tijd en aandacht aan het voorkomen van reflecties tijdens het fotograferen. Verander van positive en hoek, of licht, net zolang de reflecties tot de reflecties zijn verdwenen.

7. Soft focus

Fotografeer altijd met een diafragma f/11 of hoger, omdat je je beelden zo scherp mogelijk wilt laten zien. Hoe lager de diafragma waarde hoe meer onscherpte je in je foto zult krijgen, en hoe minder je bezoeker kan zien, des te kleiner is de kans op verkoop.

Lage diagfragmawaarde (f/1.8, f/2, etc.)

Lage diagfragmawaarde (f/1.8, f/2, etc.)

Hoge diafragmawaarde (f/9, f/11, etc.)

Hoge diafragmawaarde (f/9, f/11, etc.)

Zoals je kunt zien heeft het linker beeld een veel korter scherptevlak dan de rechterfoto. Soft focus kan mooi zijn in bijv. portretfotografie, maar bij sieradenfotografie willen we alles scherp in beeld.

8. Contrasterend licht

Hard licht

Hard licht

Zacht licht

Zacht licht

Hard verlichting is een veel gemaakte fout bij sieradenfotografie. Direct contrasterend licht laat ieder krasje of imperfectie nog beter uitkomen en creëert veel harde schaduwen en reflecties, die je niet goed kunt verwijderen in de nabewerking. Fotografeer dus zoveel mogelijk met daglicht of zacht kunstlicht.

Lees ook onze blogpost: Doe het zelf deel 2: Maak optimaal gebruik van je camera-instellingen en het fotograferen in manual (M) mode.

9. Slordig croppen en bijsnijden

Image Alt

Weet je nog dat we het hadden over consistentie? Het is erg belangrijk dat je al je foto’s op exact dezelfde wijze bijsnijdt. Consequente beelden verhogen de professionele uitstraling van je webshop en verwarren je klanten. Door op de juiste manier bij te snijden hebben alle foto’s dezelfde kwaliteit, grootte en krijgen je klanten een goed beeld van de grootte (en onderlinge verschillen) van je producten.

Veel grote online verkoopkanalen hebben specifieke standaarden. Lees ook onze post: Handleiding voor online marktplaatsen om ervoor te zorgen dat je sieradenfotografie er optimaal uitziet.

10. Vanuit een goede hoek fotograferen

Dit is zijn allemaal foto’s die iets toevoegen door de hoek waaruit ze gefotogreerd zijn!

We zeiden het al eerder, je klanten moeten je product goed vanuit iedere hoek kunnen zien. Alsof ze het product in hun handen hebben en het vanaf alle kanten goed kunnen bekijken. Hoe meer hoeken en verschillende foto’s van een product hoe beter. We raden je aan om in ieder geval recht van voren, één beeld van boven en een detailshot te maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer hoeken die waarde toevoegen, maar blijf bij wat je ook doet consequent en voer dezelfde handelingen uit bij je andere producten. Je zult zien dat je webshop er professioneel uit ziet, de omzet zal stijgen en dat je een hoop tevreden klanten erbij krijgt.