Gebruik je smartphone op een slimme manier en breng je omzet omhoog!

Wanneer je onze handleidingen Smartphone Fotografie hebt gevolgd, dan heb je waarschijnlijk onze posts over Meubels en Mode wel gezien. In deze blogs, en de velen daarvoor, hebben we gezien dat je productfotografie een belangrijke factor is bij het (meer) online verkopen. Goede productfotografie leidt tot hogere conversie, meer verkeer naar je website, tevreden klanten en natuurlijk meer winst.

Misschien heb je op dit moment nog niet de financiële ruimte om je productfotografie uit te besteden aan een professional als www.uw-productfotograaf.nl, maar zelf kun je ook een goede start maken naar betere productfotografie. De nieuwste smartphones beschikken over 8MP of zelfs 16MP fotocamera’s. Dit betekent scherpe en heldere foto’s en betere kleuren! Dat betekent ook dat je enorm kunt besparen op je kostenpost productfotografie, indien je besluit je smartphone tot het uiterste in te zetten.

In deze handleiding zullen we je exact uitleggen hoe je prima productfoto’s met je mobiele telefoon kunt maken en aan klantenvertrouwen kunt winnen.

Producten en studio klaarzetten

Volg deze 5 stappen naar succes:

1. Zorg voor een smartphone met een goede camera en camera-app

Verzeker jezelf ervan dat je mobiele telefoon over een goede camera beschikt, 8MP is het minimale wat je nodig hebt. Je kunt de basis-camera app van je telefoon gebruiken, maar de app “Camera+” raden wij aan, omdat je dan iets meer technische controle over je productfoto’s hebt.

De iPhone 5S heeft een 8MP camera

De iPhone 5S heeft een 8MP camera.

Wanneer je zowel de camera als de camera-app gereed hebt, zorg dat je 100% zeker weet dat je ze beiden volledig begrijpt en volledig kunt inzetten. Lees de online gebruiksaanwijzingen als je niet zeker van je zaak bent. En als je toch bezig bent, maak dan je camera en lens goed schoon! Zorg dat er geen vingerafdrukken of stofdeeltjes je foto’s kunnen verpesten.

2. Creëer de perfecte lichtomstandigheden

Licht is het meest essentiële in de fotografie. Zonder licht kun je uberhaupt geen foto’s maken, dus het is handig als je weet hoe je het licht kunt manipuleren in je voordeel. Met het juiste licht komen je producten veel beter over, zijn details goed zichtbaar en zul je je klanten sneller overhalen om je producten, in dit geval schoenen, te kopen. Zorg dus bovenal dat je producten goed belicht zijn.

Hoewel een productfoto studio-setup met kunstlicht heel erg mooi is, wegen de kosten en moeite niet altijd op tegen het uiteindelijke resultaat wanneer je het vergelijkt met foto’s gemaakt in natuurlijk daglicht. . Wanneer je een hoekje hebt, waar natuurlijk daglicht binnenvalt (geen direct zonlicht) en je hebt een stuk wit karton, dan kun je dit hoekje goed gebruiken om mooie natuurlijk ogende foto’s te creëren.

3. Gebruik een neutrale achtergrond

Je denkt misschien dat de achtergrond van veel minder belang is voor een goede productfoto, maar niets is minder waar. Een neutrale toon achtergrond flatteert je product en laat het extra goed uitkomen. Daarbij leidt een neutrale achtergrond de aandacht niet af van je product en zorgt het voor een mooie rustige look in je webshop, wanneer je deze achtergrond consistent gebruikt in je productenoverzicht.

Voor schoenen is het eenvoudig om een witte achtergrondrol of rol wit papier of een stuk wit (foam/marquette) karton te gebruiken. Het wit reflecteert heel licht op de achterkant van je product, en dit laat het product bijzonder mooi uitkomen.

4. Plaats je achtergrond en schoenen op een tafel

Schoenen kunnen erg variëren in grootte en vorm, maar ze zijn in ieder geval altijd klein genoeg om op een tafel te fotograferen.

Doe jezelf een plezier en fotografeer niet op grond. Ten eerste moet je de steeds bukken, ten tweede wil je je schoenen vanaf (ongeveer) ooghoogte fotograferen, wat betekent dat je dan op de grond moet gaan liggen. Dus, het advies is, fotografeer altijd (indien je producten het toelaten) op een tafel. Plaats je achtergrond eronder en erachter. Zo heb je voor weinig geld en tegen de meeste geringe inspanning een geslaagde fotostudio gebouwd.

5. Zet je producten klaar in picobello staat

Controleer voor je gaat fotograferen of je producten ook klaar zijn voor de close-ups. Het is belangrijk dat je alles goed hebt gepoetst, vingerafdrukken en stofjes zijn verwijderd en eventuele beschadigingen zijn gerepareerd. Op de foto, en helemaal bij een close up, zie je ieder klein detail.

Denk niet dat je in de nabewerking nog kunt retoucheren, dat kun je inderdaad doen, maar de ervaring leert dat dat veel meer tijd en moeite kost.

Poets de schoenen en verzeker je ervan dat het paar dat je fotografeert 100% representatief is voor de rest.

Schoenen fotograferen

Nu je alles hebt klaargezet, is het tijd om je smartphone te pakken en mooie foto’s te gaan schieten. Hier zijn een paar punten waar die je in gedachten moet houden.

1. De kracht van herhaling

Wanneer je consistent werkt heb je al de basis te pakken van goede productfoto’s. Terwijl je aan het werk bent besteed je aandacht aan ieder detail. Leg alles zo vast dat wanneer je je setup opbreekt en ergens anders weer opbouwt, je foto’s indentiek blijven. Naast de professionaliteit die het afstraalt, zal consistent werken ook je workflow aanzienlijk verbeteren.

Using a tripod is a great way to ensure consistency

Using a tripod is a great way to ensure consistency.

2. Hou de positionering in de gaten

Een van de meest belangrijke aspecten van consistent werken, is dat je ieder paar schoenen in exact dezelfde posities fotografeert, vanuit dezelfde hoeken en compositie. Zorg dat je ieder paar 360-graden draait, zodat alles er helemaal op staat. Voeg een close up toe van één schoen en proeer ook eens een paar niet-standaard positioneringen. De eenvoudigste manier om steeds je schoenen vanuit dezelfde hoek te fotograferen, is door met een stukje tape de exacte positie te markeren.

Deze twee paar schoenen zijn compleet anders, maar ze zijn wel consistent gefotografeerd door de positioneren en de belichting gelijk te houden. Zo zie je dat ze bij dezelfde winkel horen

Deze twee paar schoenen zijn compleet anders, maar ze zijn wel consistent gefotografeerd door de positioneren en de belichting gelijk te houden. Zo zie je dat ze bij dezelfde winkel horen.

3. Positioneer de schoenen op de voorgrond

Zet je schoenen niet te dicht op de achtergrond, anders krijg je harde schaduwen, die je weer moet wegwerken.

Creëer wat ruimte tussen de achtergrond en zo krijg je, zelfs met zacht licht, minimale schaduwen. Zoals je kunt zien in de foto, geeft de achterkant van de schoen een grote schaduw op de achterwand.

4.Kies een laag standpunt en fotografeer recht vooruit.

Plaats je schoenen op een tafel en bekijk deze vanaf ooghoogte, dat is een mooie kijkhoek voor foto’s van schoenen. Gebruik een statief zodat je niet voorover hoeft te buigen. Zo spaar je je rug en neem je steeds de foto’s vanuit dezelfde positie.

Schoenen fotografeer je niet van bovenaf. Dat geeft geen mooie foto’s

Schoenen fotografeer je niet van bovenaf. Dat geeft geen mooie foto’s.

Gebruik een statief en schiet foto’s vanaf gelijke hoogte met je product. Dat geeft een mooi beeld

Gebruik een statief en schiet foto’s vanaf gelijke hoogte met je product. Dat geeft een mooi beeld.

5. Vergeet niet te focussen

Focussen zou je bijna vergeten, doordat je smartphone een ingebouwde autofocus heeft.

Toch is het aan te bevelen om even te controleren of je focus goed staat om het scherptepunt even aan te tikken. Ideaal is het om in het midden te focussen, dat wil zeggen op de veters of waar de veters zouden moeten zijn.

Wat je ook doet, neem nooit genoegen met een wazige foto. Je klanten houden daar echt niet van en het straalt zeer slecht af op je professionaliteit.

6. Schiet eerst de standaardfoto’s, word daarna pas creatief!

Close-ups van je product of van productdetails is altijd goed, maar laat je niet afleiden van waar het in eerste instantie om gaat: standaard rechttoe rechtaan foto’s die gewoon je product goed laten zien. Wanneer je deze foto’s hebt gemaakt (voorkant, achterkant, zijkant) kun je detailfoto’s gaan maken van bijvoorbeeld merkjes, logo’s, strikjes, veters of bijvoorbeeld het materiaal.

Smart footwear

Hieronder vind je een paar voorbeelden van standaard en detailfoto’s van een paar bergschoenen en een paar pumps. Gebruik deze foto’s als basis voor je eigen productfotografie.

Smart footwear

7. Op model fotograferen?

Voor mode en schoenen is het een leuke toevoeging om ze op model te fotograferen. Klanten kijgen dan een goed idee van de pasvorm, alsof ze het zelf dragen.

Na je basisfoto’s kun je een extra foto maken van dat iemand de schoenen draagt.

Smart footwear

8. Maak geen dubbele foto’s

Het is misschien verleidelijk om alles zo goed vast te leggen dat je meerdere foto’s toevoegt van hetzelfde. Maar we raden je aan om dit niet te doen. Het ziet er amateuristisch uit. Dus maak liever één goede foto, dan meerdere van hetzelfde.

Nabewerking & foto’s publiceren

Wanneer je klaar bent, kun je de foto’s bewerken in Adobe Photoshop Touch of Camera+. Pas de helderheid aan, het contrast, de scherpte en andere basisbewerkingen. Dit is niet altijd direct nodig, maar het geeft je foto’s wel net dat beetje extra.

In principe zouden je foto’s na de bewerkingen er zo uit moeten zien:

Smart footwear

6. Nabewerking uitbesteden

Als je geen tijd voor, of knowhow hebt van de nabewerking, stuur je foto’s dan naar een professionele partij als Pixelz. nabewerking who can really make your image(s) shine. Wij zijn gespecialiseerd in digitale nabewerking en kunnen je foto’s vaak al dezelfde dag nog aan je opleveren. Zou hou jij tijd over voor andere zaken.

Na de nabewerking rest je niets anders dan het uploaden van je foto’s in je eCommerce omgeving. Dat kan direct vanuit je smartphone, maar controleer altijd of de foto’s de juiste afmetingen hebben voor het platform dat je gebruikt. Selecteer je favorieten en ga aan de slag!

Deze mini-serie over fotografen met je smartphone geeft je alle handvatten die je nodig hebt om snel en eenvoudig productfoto’s te maken.

Hopelijk geeft dit een nieuwe impuls aan je online verkopen!