Er is een aantal verschillende mogelijkheden waardoor er onregelmatigheden kunnen optreden, maar de meest voor de hand liggende verklaring is dat fotografen of editors niet het sRGB kleurenprofiel gebruiken.

Ontdek waarom geen webwinkel zonder sRGB kan!

Het is je weer gebeurd, weer een klant die een product retourneerd omdat het niet lijkt op de productfoto’s in je webwinkel. Heb je soms alleen maar vervelende klanten? Of zou er misschien iets anders aan de hand kunnen zijn? Zou er misschien iets mis kunnen gaan tijdens het maken van je productfoto’s?

Dit is een basisweergave van de RGB kleuren, en hoe deze samenvloeien tot andere kleuren

Dit is een basisweergave van de RGB kleuren, en hoe deze samenvloeien tot andere kleuren.

1. Wat is een sRGB kleurprofiel?

De kleurruimte sRGB of kleurprofiel is gebaseerd op bovenstaand RGB kleurenmodel, dat gebaseerd is op drie kleuren: rood, groen en blauw. Wanneer deze kleuren gecombineerd worden creëren ze variaties van andere kleuren. De sRGB kleurruimte is gebaseerd op een specifieke aantal kleuren en deze data wordt gebruikt om de kleuren tussen verschillende technische platforms en apparaten te stroomlijnen, denk aan computers, schermen, printers en webbrowsers.

Iedere kleur binnen het kleurprofiel kent een veelvoud aan tinten en variaties van die kleur. Hieronder zie je een grotere kleurruimte en de sRGB kleurruimte ligt dicht aan het witte centrum waar de kleuren samenkomen.

De sRGB kleurruimte ligt ongeveer in het midden van deze cirkel.

De sRGB kleurruimte ligt ongeveer in het midden van deze cirkel..

Andere kleurprofielen zoals Adobe RGB hebben een bredere kleurruimte en de verschillen tussen de individuele kleuren zijn groter dan in sRGB. De volgende voorbeelden geven je een indruk van deze verschillen met de kleuren groen in sRGB en in AdobeRGB. Je zult zien dat de drie AdobeRGB kleuren die staan voor de schaduwen, middentonen en hooglichten, meer verzadigd zijn dan de sRGB kleuren en dat ze meer van elkaar verschillen.

Dit zijn drie RGB kleurtinten groen

Dit zijn drie RGB kleurtinten groen.

Here are the Adobe RGB green samples

Dit zijn de drie Adobe RGB kleuren groen.

Hoewel de sRGBkleuren zeker niet zo sterk zijn als de AdobeRGB varianten, heeft sRGB wel enkele voordelen wanneer je ze vergelijkt met AdobeRGB.

2. Waarom moet ik sRGB gebruiken?

sRGB is de meest gebruikte kleurruimte ter wereld. De meeste consumentenproducten apparaten, printers en webbrowsers staan standaard op sRGB ingesteld. En wanneer je zo effectief mogelijk wilt werken, dan is sRGB het beste.

De meeste webwinkels hebben geen foto’s nodig op billboard formaat van hun productfoto’s, soms heb je foto’s nodig om een poster van te maken, maar groter dan dat wordt het meestal niet. Door je foto’s te verwerken in sRGB zorg je ervoor dat je foto’s op ieder apparaat, of je nou print of online kijkt, consistente kleuren hebben.

Je kunt ervoor kiezen om je camera in te stellen op sRGB maar je kunt er ook voor kiezen om te fotograferen in AdobeRGB en deze in de nabewerking om te zetten naar sRGB.

Fotograferen in sRGB is slechts één kleine aanpassing in je camerainstellingmenu

Fotograferen in sRGB is slechts één kleine aanpassing in je camerainstellingmenu.

Ook in de nabewerking kan het kleurprofiel worden aangepast

Ook in de nabewerking kan het kleurprofiel worden aangepast.

Beide methodes hebben voor- en nadelen. Je camera instellen op sRGB zal je tijdswinst opleveren, maar beperkt je wel in het vastleggen van de kleuren, omdat je minder kleurinformatie gebruikt. In AdobeRGB fotograferen en later omzetten naar sRGB vereist juist iets meer tijd, maar alle kleurinformatie blijft bewaard.

Een andere manier om tijd te besparen op je nabewerking is door je camera in te stellen op bestandsformaat JPEG “fijn” in plaats van RAW of TIF. Bij RAW en TIF heb je wel veel meer kleureninformatie opgeslagen, maar dit kost ook enorm veel opslagruimte. Dit heb je bij JPEG niet en zo bespaar je tijd en opslagruimte.

Pas je beeldkwaliteit aan naar RAW + Large JPEG in het camerainstellingenmenu

Pas je beeldkwaliteit aan naar RAW + Large JPEG in het camerainstellingenmenu.

3. Waarom is sRGB beter dan RGB op internet?

Webpartijen gebruiken het internet puur om producten te verkopen en de fotos zijn doorgaans ook alleen voor gebruik online. ‘Webbrowsers en apparaten zijn veelal gesynced op het gebruik van sRGB. Door ook sRGB te gebruiken in je foto’s garandeer je jezelf dat de kleuren in de foto’s online net zo uitpakken als in het echt.

Bekijk hier de volgende voorbeelden eens:

sRGB

sRGB

Adobe RGB 1998

Adobe RGB 1998

sRGB

sRGB

Adobe RGB 1998

Adobe RGB 1998

Omdat het internet is geoptimaliseerd om de sRGB kleuren juist te interpreteren en weer te geven, zien de kleuren er in sRGB ook helderder en beter verzadigd uit dan de Adobe RGB versies. Helderheid en scherpte zijn enorm belangrijk wanneer je je producten er extra aantrekkelijk uit wilt laten zien.

Wanneer je sRGB gebruikt, gecombineerd met de juiste witbalans, verzeker je jezelf en je klanten van dat ze de juiste weergave zien van je producten. Op deze manier krijg jij minder retouren en leg je de basis voor een hogere omzet. Tevreden klanten zullen immers terugkomen en jouw webwinkel aanprijzen!

Wegens alle bovenstaande toepassingen, je webwinkel kan simpelweg niet zonder sRGB.