Want wij vertellen je exact hoe je ook met je smartphone perfecte beelden kunt creëren voor in je online shop. Tegenwoordig zijn onze telefoons voorzien van de beste technologie om mee te fotograferen, dus goede productfoto’s zijn ook geen probleem. Denk eens in hoeveel geld en moeite je bespaard!

Voordat je naar de winkel rent en al je geld uitgeeft aan een dure spiegelreflexcamera en bijbehorende objectief voor je productfotografie, lees eerst dit blog.

Alles klaarzetten

Stap 1: gebruik je telefoon als camera.

Tegenwoordig hebben veruit de meeste telefoons uitstekende camera’s. Je zult versteld staan van waar ze toe in staat zijn! Je hebt onverwacht praktisch een mini spiegelreflex in handen.

Hier een lijstje met smartphones die tot magie in staat zijn:

Apple iPhone 5S

iPhone 5S

Camera specificaties:

  • 8-megapixel iSight camera
  • Videoopnamen in HD (1080) @ 30 beelden per seconde met geluid
  • Autofocus
  • LED flits
  • Beeldstabilisatie

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

Camera specificaties:

  • 16- Megapixel Camera
  • Videoopnamen in HD (1080) @ 30 beelden per seconde met geluid
  • Autofocus
  • LED Flits

Welke smartphone je ook kiest voor de fotoshoot, zorg dat hij beschikt over autofocus en een maximal aantal megapixels. Heb je je camera bij de hand? Lees dan verder over je camera’s uitgebreide mogelijkheden.

Stap 2: Accessoires

De volgende accessoires heb je nodig om je foto’s nog beter te maken. We raden aan een achtergrond, tafel, belichting, statief en lens te gebruiken.

1. Achtergrond(rol)

Gebruik een witte of lichtgrijze achtergrondrol om je producten een frisse en egale achtergrond te geven. De foto’s worden dan één geheel op je overzichtspagina en je hebt alle focus op je producten. Je kunt eenvoudig zelf een achtergrond maken met een rol wit papier, een stuk maquette karton of een egaal witte muur. Het mooiste is als de achtergrond doorloopt in de ondergrond, dus een rol papier is het beste. Dit helpt ook enorm straks in je nabewerking.

2. Tafel

Gebruik een tafel zodat je producten op goede hoogte gepositioneerd zijn. Afhankelijk van je stabilisatie accessoires (statief oid) is het handig om je camera eveneens op de tafel te zetten.

3. Licht

Er is een groot aantal opties voor de belichting, maar de eenvoudigste en goedkoopste is natuurlijk licht door een raam. Plaats je setup naast een groot raam en je hebt waarschijnlijk meer dan voldoende licht. Als het voor jou lastig is om in natuurlijk licht te fotograferen, probeer dan een grote lamp of huur een softbox set, afhankelijk van de grootte van je producten.

4. Beeldstabilisatie

Het gebruik van natuurlijk licht zorgt voor prachtige productfoto’s, maar het vraagt vaak wel om beeldstabilisatie, zoals een statief of iets soortgelijks. Je Iphone beschikt reeds over een beeldstabilisatie-techniek, maar bewegingsonscherpte kan nog steeds voorkomen.

Voor het beste resultaat raden we je een statief aan. Hier vind je een paar goede opties voor het gebruik met een smartphone:

€15 Gorilla Pod Mobile

De Gorilla Joby Mpod is een geweldig handig en mobiel statiefje die eenvoudig op een tafel kan worden geplaatst. Het is zeer flexibel en kan in meerdere posities worden gebruikt.

Als je al een statief hebt, dan is deze Tight Mount iets voor jou. De meeste Tripod statieven werken alleen voor 1 telefoonmodel, maar Gorillapod heeft een oplossing ontworpen die samenwerkt met iedere telefoon.

Wil je deze tight mount, maar heb je nog geen statief,Gorillapod heeft ook mooie statieven voor weinig.

$25 Spiderpodium

De Spiderpodium is een extreem flexible statief. Hij is iets duurder dan de vorige twee opties, maar daar staat tegenover dat hij ook veelzijdiger is. Je kunt zelfs de poten om een groter statief vouwen en hem gebruiken als statiefkop.

Zoals altijd geldt ook hier, kijk goed rond wat voor jou de beste keuze is en shop rond voor de beste prijs.

5. Lenzen

Geloof het of niet, maar er zijn zelfs speciale lenzen verkrijgbaar voor je smartphone. Het is handig om ze altijd bij je te hebben in geval van slecht licht of moeilijk focussen. Voor dichtbij fotograferen kun je een macro-lens gebruiken.

Hier zijn een paar goede lenzen voor gebruik op je smartphone.

€ 20 – 99 Photojojo iPhone & Android lenzen

Dit is een leuke en goedkope lenscollectie. Photojojo verkoopt je de hele set voor € 99,00 dus je hebt altijd een lens in je pakket die geschikt is. Ze passen op iedere smartphone met een vlakke achterkant.

De Olloclip 4-in-1 is een universele optie met veel mogelijkheden. Hij bevat 4 lenzen in 1, maar werkt helaas alleen op de IPhone, dus Android gebruikers zijn gedwongen een andere optie te zoeken.

Als je bereid bent iets meer uit te geven en geduld hebt om de volgende uitgave af te wachten, kijk dan eens naar de producten van Moment. Professionele iPhone en Android lenzen, die mede mogelijk gemaakt zijn via Kickstarter crowdfunding. Je zult een pre-order moeten plaatsen, maar je tovert je smartphone binnen no-time om in een professionele camera.

Kijk voor meer informatie over hoe je een budget-fotostudio thuis creeert op de eerste DHZ-post: Bouw je eigen budget fotostudio deel 1.

Stap 3: De juiste app kiezen

Er is een giga hoeveelheid aan camera-apps verkrijgbaar op de smartphone, dus hoe weet je welke je moet kiezen? Alle apps zijn gebouwd om het beste qua fotografie uit je smartphone te halen. We raden je aan om de reviews te lezen voor je een keuze maakt.

Hieronder vind je een aantal apps die uitzonderlijke reviews hebben ontvangen:

1. Fotograferen

We raden je aan om eerst te beginnen met de standard fotografie app die wordt geleverd op je smartphone. Als je niet het resultaat krijgt waar je op hoopte, dan is het pas tijd om verder te gaan kijken.

€3 Android Camera Zoom FX

Deze Android-app heeft de Nr. 1 waardering gekregen voor Android telefoons. Als je op zoek bent naar een goede fotografie app, met net wat meer mogelijkheden dan de standaard, Camera Zoon FX kan je net dat beetje meer geven.

€2 iPhone Camera+

Camera+ is iPhone app met de hoogste waarderingen. Wanneer je deze app gebruikt haal je het beste uit je iPhone. Alle foto’s in dit blog zijn met deze app gemaakt.

2. Nabewerking

Adobe Photoshop Express (gratis)

Adobe Photoshop Express is een gratis nabewerkingsapp voor zowel android als Iphone. Het is snel en gemakkelijk in gebruik, meer heb je niet nodig.

$9 Photoshop Touch

Photoshop Touch is een nabewerkingsapp met meer mogelijkheden dan de eerder genoemde Express versie. Hij geeft je bijna alle mogelijkheden van de desktopversie van Photoshop, maar is wel gebruiksvriendelijk.

3. Delen

Via Social media delen is een goede manier om je producten te promoten. Na het maken en editen van je foto’s, is het tijd om te gaan delen. Veel apps die we hebben genoemd zijn gemaakt om je te helpen eenvoudig te delen met de bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter.

Fotograferen met je Smartphone

Stap 1: voorbereiding

Equipment for a DIY photoshoot with a smartphone: joby tripod mount, iphone 5s, photojojo lenses, earrings

Alles wat je nodig hebt, zie je in deze foto.

Verzamel alle apps en benodigdheden, dan gaan we nu fotograferen met je smartphone. We gaan in dit voorbeeld oorbellen fotograferen met de iPhone 5s, een Joby Grip Tight statiefkop en een Vivitar mini-statief en Photojojo lenzen. We gebruiken de Camera+ app en bewerken de beelden na in Photoshop Express en gebruiken Dropbox om te organiseren en op te slaan.

Smartphone product photography setup: window light, foam board fill light, iphone on tripod, lenses, white backdrop, earrings

Met het maquettekarton links reflecteren we het daglicht op de “donkere” kant van de oorbellen.

1. Perfectioneer het licht

Bekijk goed wat de lichtsituatie is en hoe je deze ideaal kunt krijgen. We maken gebruik van een groot raam met daglicht en een stuk maquette karton, dit reflecteert het licht zodat het licht nu van twee kanten komt, dat geeft een evenwichtigere verdeling.

2. Bouw je set met een tafel en een achtergrond.

De volgende stap is je smartphone positioneren op de juiste afstand van je product, zodat je product precies mooi in het midden van je frame staat. Kijk naar het voorbeeld hierboven. Omdat de oorbellen niet zo groot zijn, staat de camera slechts 30 cm van de oorbellen vandaan, met de Photojojo lens kunnen we zo mooi op de details inzoomen.

3. Positioneer en stabiliseer je smartphone.

Next, mount your smartphone and position it at the proper distance from your product in order to center your product in the frame, as shown above. Because our earrings are small, we have placed our tripod and smartphone roughly one foot away from our product, as pictured in the image above.

Breng je product optimal in beeld, maar hou wat ruimte over om te croppen/bij te snijden

Breng je product optimal in beeld,
maar hou wat ruimte over
om te croppen/bij te snijden.

Voor meer informatie over hoe je een fotostudio bouwt met een krap budget. Lees onze blog: Hoe bouw je een fotostudio met een krap budget

4. Besteed aandacht aan de details.

Voor je begint met fotografeen, zorg dat je product helemaal vrij is van stofjes en vieze vingers oid. Verwijder eventuele prijskaartjes en lijmresten. Kleine beschadigingetjes en stof kunnen nog wel worden verwijderd in de nabewerking.

Stap 2: Vastleggen

1. Pas de app instellingen aan.

Nu je de setup en je product op hun plek staan, pas je je instellingen aan zodat je de beste resultaten krijgt.

Zoom: We raden je aan om de zoomfunctie inteschakelen, zodat deze eenvoudig beschikbaar is wanneer je hem nodig hebt.

Grid: Het is aan te raden om je grid aan te laten staan, zodat je eenvoudig kunt bepalen of je product rechtstaat of hangt en dat alles mooi gecentreerd is.

Live Exposure: In deze modus kun je de camera-instellingen aflezen. Dit is handig als je ze later misschien moet aanpassen.

AutoSave: Deze optie geeft je de mogelijkheid om aan te geven waar foto’s moeten worden opgeslagen. Standaard worden de foto’s opgeslagen in de “Lightbox” van de app zelf, maar dat kun je wijzigen.

iCloud Lightbox sync: Je kunt je iCloud laten synchroniseren met je Camera+Lightbox. Iedere foto sla je dan op in je iCloud.

Quality: Het is belangrijk dat je de kwaliteit van je beelden op “High” zet, zodat je over de best mogelijke beelden kunt beschikken.

Sharing: Als je gebruik maakt van Facebook, Twitter of Flickr, gebruik dan deze optie om je gemaakte foto’s eenvoudig te delen met je verschillende netwerken.

We raden aan de roodomlijnde opties aan te passen.

2. Pas de camera-instellingen aan.

Nu dat je de instellingen in je app hebt aangepast, gaan we de manuele belichtingsmodus op je camera aanpassen.

We raden je aan om de roodomlijnde instellingen aan te passen.

Zoom: Verschuif de zoom zo, dat je product mooi het frame vult. Zorg ervoor dat je product volledig in beeld is, maar laat wat ruimte aan alle kanten over zodat je nog kunt bijsnijden.

White Balance: Om de witbalans juist te zetten, kies je witbalans en raak je daarna je witte achtergrond aan. De app past automatisch je belichting aan.

Exposure: Raak de ronde exposure knop aan en daarna je product zodat de camera automatisch je product goed belicht.

Focus: Raak de focus button aan en daarna het gedeelte dat je perfect scherp wilt fotograferen.

LOCK: Als je alle aanpassingen hebt gedaan, raak de LOCK button aan en zet daarmee de instellingen vast.

Bekijk je beeld en bepaal of deze lichter of donkerder moet om de perfecte belichting te verkrijgen. Gebruik de slider om het beeld lichter of donkerder te maken.

(donkerder -1.3 EV)

(donkerder -1.3 EV)

(midden 0 EV)

(midden 0 EV)

We vonden de oorbellen het beste uitkomen bij +0,7!

(brighter +.7 EV)

(brighter +.7 EV)

3. Maak de foto.

Nu je alle instellingen hebt aangepast en je de belichting, compositie en andere elementen hebt geperfectioneerd kun je de foto maken door op de grote afdrukknop te drukken.

De afdrukknop is roodomlijnd

De afdrukknop is roodomlijnd.

Als je je foto wilt inzoomen, gebruik dan je macro lens of telephoto lens. Het variëren met lenzen geeft je ook verschillende kijkrichtingen, zodat je eenvoudige meerdere foto’s kunt maken van je producten.

Door in te zoomen krijg je een beter zicht op de details van je producten

Omdat we de foto’s hebben opgeslapen in de Lightbox in Camera+, zullen we de foto’s moeten verplaatsen naar de “Filmrol” om ze te kunnen bewerken in Photoshop Express. Kies de filmstrip onder in beeld en selecteer de foto’s die je wilt bewaren. Kies Save and Remove om de foto’s te verplaatsen of Save and Keep om de foto’s te kopiëren.

Select images to save in Camera+, iPhone screenshot

(SELECT)

Save product images in Camera+, iPhone screenshot

(SAVE)

iPhone screenshot of images being saved into camera roll in Camera+ app

(INTO CAMERA ROLL)

Stap 3: Nabewerking

Nu je de foto’s op je filmrol hebt bewaard kiezen we Photoshop Express om ze n ate bewerken. Alle digitale foto’s worden net een beetje beter door ze na te bewerken. Er zijn een aantal basisbewerkingen die je kunt gebruiken: Crop & Straighten, Sharpen, Contrast, Shadows en Vibrance.

Screenshot of Crop & Straighten earring product images in iPhone Photoshop Express

Crop & Straighten

Screenshot of Sharpen earring product images in iPhone Photoshop Express

Sharpen

Screenshot of Contrast adjustment of earring product images in iPhone Photoshop Express

Contrast

Screenshot of adding shadows to earring product images in iPhone Photoshop Express

Shadows

Screenshot of adjusting vibrance for earring product images in iPhone Photoshop Express

Vibrance

Na deze vijf basisbewerkingen zul je als het goed is een kwaliteitsverbetering opmerken. Hier zie je de voor en na foto’s. Welke vind jij beter?

Earring product images before editing

Voor

Earring product images after editing in Photoshop Express for iPhone

Na

Stap 4: Uitbesteden

Als je klaar bent met nabewerken kun je je foto’s nog naar een professionele nabewerkingspartij sturen als Pixelz. Wij maken de foto’s vrijstaand, hanteren de door jou gekozen witmarge en canvasgrootte en geven je foto’s net dat beetje extra. En binnen 24 uur heb je je foto’s retour.

Unedited earring product images on grey background

Voor Pixelz

Earring product images that have been edited by Pixelz

Na Pixelz

Dat is het. Nu heb je met je smartphone de meest prachtige productfoto’s gemaakt. Je hebt je geld bespaard door een spiegelreflexcamera uit te sparen.

Maar belangrijker: je klanten hebben je producten goed in beeld!

Als je je klanten bedient met goede productfoto’s, weten ze goed wat ze kopen en verzeker je jezelf ervan dat klanten graag bij je terugkomen. En daar gaat het om bij online verkopen!

Happy smartphone shooting!