In deze blogposts zal ik een simpele studio set-up bespreken die je thuis kunt maken, met gebruik van daglicht.

In onze “Doe het zelf”-serie leer je in drie stappen hoe je zelf prachtige productfoto’s kunt maken.

In deze eerste post zal ik je laten zien hoe je thuis een set kunt bouwen met een klein budget. Het zal je verbazen hoe eenvoudig het is om je eigen huiskamer (of logeerkamer, garage of zolder) om te toveren in een fotostudio waarmee je consistent mooie productfoto’s kunt schieten voor op je webshop. Deze studio kost nog geen € 250,- (inclusief camera!) en je zult versteld zijn van het resultaat!

Deze set-up is geschikt voor zowel kleding, schoenen als sieraden of andere producten! Laten we beginnen.

Part 1: The Shopping List

DIY product photography studio shopping list

Professionele fotoapparatuur kan wat intimiderend, verwarrend en duur zijn voor de beginnende fotograaf. Het goede nieuws is dat je hele goede foto’s kunt maken met de bovenstaande basisbenodigdheden. De dure high-tech spullen hebben zo hun voordelen, maar alleen als je die ook weet te benutten. Hou je daarom vooral aan bovenstaand lijstje, en laat je verder niets aansmeren in de winkel.

Om je eigen studio op te zetten zijn onderstaande items essentieel:

1. Camera (€199)

Tegenwoordig heeft iedereen beschikking over een camera, of je er nou een hebt in je telefoon, of een oude compactcamera of een echte spiegelreflex. Je hebt niet persé het duurste van het duurste nodig voor een paar goede productfoto’s te maken, maar als je budget het toelaat, koop dan de spiegelreflex.

Onthoud dat de camera slechts 1 van de 5 factoren is die bepaalt hoe straks je foto’s eruit komen te zien. Je studio set-up, licht, styling en nabewerking spelen allemaal een even belangrijke rol in het eindresultaat.

Dus maak je niet druk over de camera, de bovenstaande compact camera met ingebouwde (vaste) lens, van Canon of een ander merk, voldoet prima. Als je een camera koopt, kies er dan één waarbij je een aantal basisinstellingen handmatig kunt ingeven, zoals belichtingstijd (exposure) en diafragma.

€ 199 – Canon Powershot SX510

2. Geheugen Kaart (€10)

Een geheugenkaart kost tegenwoordig niet meer zoveel. Als je niet hele grote beelden schiet, kun je prima uit met deze 4GB. Hierop kun je ongeveer 800 beelden kwijt van 5MB per stuk en dat is voor nu meer dan voldoende.

3. Statief (€10)

Een statief heb je zeker nodig om je handen vrij te houden voor de styling, tijdens het afdrukken en in kamers waar de lichtomstandigheden niet optimaal zijn (zoals je huiskamer).

Dit model kost nog geen € 10,- en is prima in de basis, hij is licht, opvouwbaar en stevig genoeg voor je compact camera.

4. Rol Wit Papier

Voor een witte egale achtergrond kan ik je een grote rol wit papier aanbevelen. Deze rollen zijn verkrijgbaar bij de meeste winkels voor fotoapparatuur of kantoorbenodigdheden. Je hebt een flink stuk nodig dus koop een rol, dan krijg je ook die mooie “ronding” in de achtergrond, die de nabewerking een stuk eenvoudiger maakt.

Ik heb een rol van 1.38m gekozen, de kleinste maat, maar groot genoeg voor de meeste producten. Mocht je kleding willen fotograferen op model, dan raad ik je aan om minimaal 2 meter te nemen.

5. Maquette Karton (reflectie materiaal) (€ 11,- per 10)

Je gebruikt een stuk wit maquette kartonals reflector. Dit kun je kopen bij de meeste zaken voor kunstenaarsbenodigdheden. Peter van Ginkel heeft door het hele land winkels en je kunt online bestellen, kies de A3 of A4 5mm variant afhankelijk van de grootte van je producten, in pakken van 10 á 20 stuks, à € 11,-

Het karton zorgt voor een evenwichtige lichtverdeling op je producten door het binnenkomende licht te reflecteren. Je kunt simpelweg niet zonder, anders krijg je rare schaduwen.

6. Een Tafel

Iedereen heeft vast wel een lichtgewicht bijzettafeltje. Anders is een opklapbaar exemplaar erg handig. Stevigheid en grootte is wederom afhankelijk van je producten. Je eettafel of bureau zijn natuurlijk ook geschikt!

7. Duct tape of Klemmen

In de doe het zelf winkel kun je DUCT TAPE (of een ander merk) kopen en een paar stevige veer- of zeilklemmen.

8. Raam

En het laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, een groot raam met natuurlijke lichtinval. Liever geen direct zonlicht, als je harde schaduwen wilt voorkomen, een bewolkte dag is perfect of anders een raam gericht op het noorden. Je hebt wat werkruimte nodig dus zorg dat je je vrij kunt bewegen en om de tafel kunt lopen zonder dat je je camera (en statief) omver loopt. Hoe groter het raam, hoe evenwichtiger de lichtinval zal zijn. Het raam moet in ieder geval vele malen groter zijn dan de te fotograferen producten.

Nu heb je alle benodigdheden bij elkaar om een goede studio thuis te bouwen, voor nog geen € 250,-.

Deel 2. De studio opbouwen.

Diagram positioning camera, backdrop, light, and products in a DIY product photography studio

Stap 1: Zet de tafel evenwijdig aan het raam.

Het is de bedoeling om een zo natuurlijk mogelijke lichtinval te creëren op je producten. Nogmaals, we willen geen direct zonlicht op je set. En zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om van je camera naar de producten te lopen en weer terug.

Stap 2: Witte achtergrond ophangen en over de tafel draperen.

Hang de witte rol papier aan de muur of het plafond en zet het geheel goed vast met duct tape of klemmen. Je hebt minimaal duct tape nodig aan het plafond, aan de zijkanten en waar het papier de tafel raakt, want je wilt voorkomen dat het papier halverwege je shoot gaat schuiven. Waar het papier de tafel raakt zorg je dat het in een vloeiende beweging een bocht van 90̊ maakt. (geen harde vouwen!)

Stap 3: Zet je producten neer.

Voordat je je product neer zet dat je gaat fotograferen, zorg dat je product én de witte achter- en ondergrond helemaal schoon is. Ze zult anders iedere haar, vlek en oneffenheid zien op de foto.

Wanneer je sieraden fotografeert maak je ze van te voren goed schoon en draag je handschoenen bij het neerleggen. Verwijder stickertjes, kaartjes, lijm of wat dan ook, zodat je product er tiptop uitziet!

Zet nu je product in het midden van de tafel en recht voor je camera. Ik fotografeer een paar damesschoenen en ik zal meerder foto’s maken vanuit meerdere hoeken voor in mijn productoverzicht. Zorg dat je product telkens op exact dezelfde plaats in je setup staat. Dit zorgt voor een consistent beeld in je productoverzicht en verkleint de tijd die je kwijt bent aan nabewerking.

Stap 4: Reflectie door middel van het maquette karton.

Afhankelijk van je binnenvallende licht en de kleur van je product, zul je wat extra reflectie nodig hebben om van zowel links- als rechts evenveel licht te creëren. Ik kan je hier niet goed in adviseren, omdat het afhangt van je product, je kamer en het tijdstip van de dag. Gebruik je eigen ogen en bepaal of je product goed in beeld is en links en rechts evenveel kleur krijgt.

Black shoe product image with and without fill light

(zonder invullicht door reflectiekarton)

(met gebruik van reflectiekarton)

In mijn setup had ik een groot raam en zwarte schoenen. Zwarte producten hebben vaak wat extra belichting nodig om textuur en details goed te laten uitkomen. Ik heb een stuk wit karton rechtop naast mijn product gezet, maar wees vooral creatief en bekijk al doende het effect op je producten. Het belangrijkste is dat het karton rechtop staat en zo volledig het licht vanaf het raam opvangt en terugkaatst op je product.

Stap 5: Camera en statief

Zet je statief neer en zet de poten zover mogelijk uitéén. Dan pas staat hij stevig. Zet pas dan de camera erop en bepaal dan de hoogte. Gelijke hoogte met je product is ideaal.

Demonstration of how to frame a footwear product in camera

(juist in beeld: extra witruimte om je product)

(te krap in beeld: zonder witruimte om je product)

Wanneer je camera goed staat, kijk dan in de zoeker van je camera en positioneer je product zo dat het in het midden staat. Sta je iets te dichtbij of te ver weg? Gebruik je zoom, zodat het product goed in beeld is, maar niet teveel. Je wilt nog wat witruimte er omheen zien. Heb je een lens met een vaste brandpuntsafstand, daarmee kun je niet zoomen (optische zoom is iets anders dan digitale zoom!), dan zul je je statief verderaf of dichterbij de tafel moeten zetten.

Dus dat is het. Een ritje naar de winkel of een paar bestellingen verder en in tien minuten tijd maak je je eigen productfoto’s. Zo moeilijk is het toch niet? In deel 2 van deze Doe het zelf serie zal ik uitleggen hoe je je foto’s verder verbetert met de handimatige instellingen op je camera en krijg je een aantal basis nabewerkingstips die het verschil gaan maken.