Eén van de grootste uitdagingen in de productfotografie is het fotograferen van witte producten tegen een witte achtergrond. High Key Fotografie, waarbij er weinig tot geen contract in de foto is, vereist een nauwkeurige lichtmeting en positionering, zodat zowel het voorwerp als de achtergrond niet overbelicht raken.

Bij High Key fotografie worden de vorm en de diepte van het voorwerp gedefinieerd door schaduwen. Ons doel is om foto’s te maken die worden gebruikt voor eCommerce doeleinden en die minimale nabewerking vereisen.

De meest gemaakte fout bij het fotograferen van witte producten tegen een witte achtergrond is overbelichting. Daardoor is niet meer te zien waar het product ophoudt en de achtergrond begint, zoals in de foto hieronder.

Overbelichting – een veel gemaakte fout

Overbelichting – een veel gemaakte fout.

In deze post helpen we je door middel van een voorbeeld en wat tips goede productfoto’s te maken met weinig moeite.

Beginnen

Professionele foto’s van witte producten maken hoeft niet duur te zijn. Je kunt ze zelf maken of laten maken door Uw Productfotograaf. Bij onze tips gebruiken we eenvoudige hulpmiddelen en focussen we op de techniek.

Wat je nodig hebt

Wat je nodig hebt.

Wat je nodig hebt

  • Ik gebruikte een 16MP spiegelreflexcamera voor de voorbeeldfoto’s in deze post, maar eigenlijk voldoet iedere camera met meer dan 6MP, omdat we voor online gaan fotograferen hebben we niet van die grote beelden nodig. De camera heeft wel manuele instellingen nodig en een flitsschoen.
  • Een flitser als hoofdlicht.
  • Zender-/ontvangers voor de flitsers. Als je maar je flitser ermee op afstand kunt bedienen.
  • Plakband of tape.
  • Lichtgrijs papier als achtergrond.
  • Een softbox. Ik heb een 60cmx60cm softbox gebruikt, je kunt een kleinere gebruiken of een paraplu, maar ik verkies de softbox omdat ik hiermee in de kleine ruimte het licht meer in de hand heb, dan met een paraplu.

De Setup

Plaats je grijze papier op een platte ondergrond en tegen de muur. Het moet ongeveer een L-vorm worden van de zijkant, maar zonder de scherpe vouw. Zet je licht en de softbox klaar. Je voorwerp moet belicht worden en niet je achtergrond. Ik heb een statief gebruikt voor de flits, maar je kunt natuurlijk ook iemand vragen om te assisteren.

Zet je product klaar op het papier en je camera er recht voor. Op ongeveer dezelfde hoogte, zodat je rechtuit fotografeert. Ik raad je aan om een statief voor je camera te gebruiken.

White Subject and White Background

Je camera instellen

Begin met je camera op de snelst mogelijke sluitertijd in combinatie met je flitser. Meestal ligt de waarde tussen de 1/160e of 1/200e van een seconde. Langzamer dan dat krijg je zwarte strepen in je beeld, dat zijn de sluiters van je camera. Weet je niet welke snelheid je moet gebruiken, neem dan 1/160e van een seconde. Zet de ISO waarde op 100.

Mijn diafragma stond ingesteld op F8. Dat hoeft bij jou niet persé hetzelfde te zijn, maar waarschijnlijk kom je uit tussen de F8 en F11. Hoe hoger je F-getal, hoe scherper je producten in beeld zijn. Dus begin bij F8, wil je meer scherptediepte in je foto, dan ga je door naar F11 of hoger.

Andere instellingen die ik je kan aanraden, schiet in RAW (altijd doen als je camera die mogelijkheid heeft), zet je witbalans op “flitslicht” en zet je selftimer op 5s zodat je je trilling van de camera tot een minimum beperkt. Wanneer je uit de hand schiet, dan hoef je geen self timer te gebruiken.

De volgende stap is lichtmeting. Als je een lichtmeter hebt, gebruik deze dan om tot het juiste diafragma te komen. En andere manier is een testfoto te maken met een grijskaart en je product en je histogram te bekijken. Als je camera die mogelijkheid niet heeft kun je de foto downloaden op je computer en met bijv. Adobe Lightroom of Photoshop (Bridge) je foto bewerken tot de juiste belichting. Digitale fotografie heeft belichting enorm vereenvoudigd, met je camera en de juiste nabewerking kun je al heel ver komen en heb je vaak geen aparte lichtmeter meer nodig.

Je histogram werkt als volgt: de grafiek stelt het aantal pixels in je beeld (foto) voor. Rechts zijn de hooglichten/witten, links zijn de schaduwen/zwarten, in het midden de middentonen. Omdat we bezig zijn met High Key fotografie, is het logisch dat je histogram vrijwel alleen maar waarden aangeeft in het rechter gedeelte van je grafiek. Het is goed als je histogram niet helemaal aansluit aan de rechterkant, we willen niet 100% in je beeld, dat wil zeggen dat het overbelicht is (clipping). Gebruik deze informatie als vertrekpunt.

Je kunt het volgende doen om de intensiteit van het licht aan te passen:

  • Verhoog of verlaag de flitsintensiteit. De meeste flitsers kun je op 50% zetten, een camera/systeemflitsers gaat meestal tot 1/128e.
  • Gebruik een ander diafragma, lager als je beeld lichter moet, hoger als je beeld iets donkerder moet.
  • Verhoog of verlaag je ISO waarde. (Niet teveel want anders krijg je weer last een ander probleem: ruis)
  • Zoek een combinatie van de drie oplossingen hierboven.

De sluitertijd aanpassen heeft geen effect, omdat je een flitser gebruikt, dat heeft alleen effect op je omgevingslicht (bijv. je achtergrond)

De lichtopstelling

Om je eerste foto te maken, plaats je hoofdlicht (flitser) recht voor, maar iets boven je product, op ongeveer 1,5 meter afstand. Zet je radio-ontvangers aan en zorg dat ze contact maken met je camera en de flits.

Belichting met een softbox en een systeemflitser

Belichting met een softbox en een systeemflitser.

Dat is een goede witte productfoto. Het voordeel van deze setup is dat je minimale schaduwen hebt rond je product. Het voordeel hiervan is dat wanneer je de achtergrond wilt verwijderen, dit een stuk eenvoudiger is.

Een andere lichtopstelling

Een andere manier om je licht op te stellen is hoe wat dat vaker doen in deze blogposts en dan heb je geen softbox of radiozender nodig. Je gebruikt een systeemflitser op je camera, maar dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten.

Je hebt een flitser nodig waarvan je de kop ophoog kunt richten. Het plafond mag niet te hoog zijn en dient wit of lichtgrijs te zijn.

Belichting met een systeemflitser op de camera

Belichting met een systeemflitser op de camera.

Hieronder zie je de bewerkte versie. Bij beide setups is het de truc om de tas in eerste instantie onder te belichten, zodat hij qua kleur afwijkt van de achtergrond.

In de nabewerking haal je dan de kleur weer iets op, dan verdwijnt je achtergrond en is de tas de juiste kleur. Als je een grijskaart hebt gebruikt, dan hoef je dat laatste trucje niet uit te voeren, dan is de tas al direct wit.

Image Alt

Veel succes met je high key fotografie. Heb je toch hulp nodig? Bel onze vrienden van Uw Productfotograaf, of stuur je zelf gemaakte foto’s voor de nabewerking naar Pixelz.