Gebruik de volgende tips om tot de beste productfoto’s van kleding te komen.
Daglicht
Natuurlijk licht is prettig om mee te werken en is ook nog eens de goedkoopste optie. Alles wat je nodig hebt is een groot raam met natuurlijke lichtinval. Hieronder zie je een plattegrond zodat je je een beeld kunt vormen van een dergelijke opstelling.
Zorg dat je allereerst voldoende bewegingsruimte hebt en ruimte voor al je apparatuur. Als alles staat, markeer dan de juiste plekken of laat alles staan als je ruimte dat toelaat.
Je fotografeert loodrecht op het raam, dus in een hoek van 90 graden ten opzichte van je raam. Als de lichtinval te hard is, hang dan een wit lichtdoorlatend gordijn op om het licht wat te breken.
Vervolgens hang je een achtergronddoek op. Het hoeft niet heel breed te zijn, maar er moet voldoende ruimte zijn om je beeld te vullen. Heb je geen origineel achtergronddoek? Probeer dan één van de volgende opties:
- Een groot wit laken kun je altijd gebruiken en kun je wassen.
- Witte muren
- Groot stuk maquettekarton of een witte rol papier werkt goed, maar die kosten weer iets meer.
Ook heb je iets nodig als standard om je achtergrond aan op te hangen. Je kunt daarvoor speciale houders halen, maar je kunt ook iets doe-het-zelven. Wat je ook kiest, zorg voor een helder witte achtergrond. Dit is ook eenvoudiger in de nabewerking.
Wil je meer weten over het bouwen van je eigen fotostudio? Lees dan onze blog hoe je zelf een fotostudio inricht met beperkt budget.
Als laatste heb je een statief nodig voor je camera. Een statief is essentieel om je foto’s consistent te houden. Daarbij houden statieven je camera stil en kun je dus gebruik maken van langere sluitertijden. Zet de camera exact in het midden van je achtergronddoek, om je beeld maximaal te kunnen gebruiken. Fotografeer je op model? Lees dan onze blogpost over werken met modellen.
Nu is het jouw beurt om deze setup in natuurlijk licht te gaan uitvoeren. Bekijk onderstaande foto’s over hoe het er exact uitziet.
Wil je iets meer vrijheid en heb je een iets ruimer budget? Bekijk dan de volgende setup?
Enkellicht setup
Als je budget het toelaat, kunnen we je van harte aanraden om te investeren in een eenvoudige lichtset. Met kunstlicht ben je iets flexibeler als het op fotograferen aankomt. Zo kun je ook bij weinig daglicht of s’avonds werken. Onderstaande plattegrond geeft je een idee van de opstelling.
Plaats een lichtbron en een paraplu op 45 graden ten opzichte van het product, zodat je producten mooi evenwichtig belicht zijn. Bij het gebruik van de flitslichten ben je niet gebonden aan een statief, al is het wellicht prettig om je handen vrij te houden.
Zet je producten niet te dicht op de achtergrond om schaduwen te voorkomen. Een andere optie is natuurlijk de schaduwen te verwijderen in de nabewerking.
Zet eerst je lichtbron op half capaciteit. In ons geval hebben we de flitsers op stand 3 (van 1-5) gezet. Zo kregen we een mooie belichting, zonder dat het teveel werd. We raden je ook aan om je camera in de manuele modus te gebruiken, omdat je dan meer controle hebt over het resultaat.(lees onze blog over camera instellingen) Zet je camera op ISO 100, diafragma f8 of f11 en kies de bijbehorende sluitertijd.(lees ook onze blog over gebruik van ISO).
Gebruik een handmatige lichtmeter en maak wat testopnames. Bij het gebruik van studioflitsers heb je niet voldoende aan de lichtmeter in je camera. Dit komt omdat de flitser pas afgaat op het moment dat je een foto maakt.
Heb je geen lichtmeter, dan kun je beginnen met een sluitertijd van 1/200e. Neem een paar testfoto’s en kijk of je de sluitertijd moet aanpassen.
Wanneer je aan het fotograferen bent, onthoud dan dat je in de nabewerking nog aanpassingen kunt doorvoeren in de belichting. Maar door tijdens de fotoshoot al een optimaal resultaat na te streven, bespaar je jezelf aanzienlijk veel tijd in de nabewerking.
Hieronder zie je nog een foto van onze setup. Een flitser heeft tijd nodig om weer op te laden. Maak je foto’s daarom niet te snel achter elkaar en geef de flitser even de tijd om te laden, voor hij weer 100% kan geven.
Als een enkele lichtopstelling niet voldoende voor je is, kun je een tweede flitser aanschaffen, maar is uiteraard wel een beetje duurder.
Dubbele lichtopstelling
Als je investeert in een lichtset, of deze huurt, zorg dan dat je twee flitsers tot je beschikking hebt om het maximale uit je situatie te halen. Er zijn voldoende goedkope opties, maar die zijn niet altijd ook goed van kwaliteit. Kies dus een set die goed bij jouw eisen past en laat je informeren. Hoe gebruik je twee flitsers tegelijk? Zie hieronder de plattegrond van de opstelling. We lopen er stap voor stap met je doorheen.
In de enkelvoudige setup gaven we aan dat de flitser op een hoek van 45 graden ten opzichte van je product moest worden geplaatst. Nu geldt dat ook, maar je tweede flitser belicht vanaf de andere kant en fungeert als “vullicht”. De twee flitsers moeten onderling worden verbonden, met een kabel of draadloos, zodat ze op exact hetzelfde moment afgaan.
Je eerste flitslicht staat op 50% stroom (stand 3 van 5), en het tweede flitslicht zetten we nog iets lager. Bijvoorbeeld op 2 van 5. Iets verschil in de belichting laat de vormen van je product mooi uitkomen. Hou je van wat “platter” beeld, met veel wit, dan zet je beide flitsers op evenveel sterkte.
Ook hier geldt weer, laat de flitsers na het afgaan even opladen, om tot een maximaal resultaat te komen.
In deze opstelling zou je ook de tweede (in dit geval linkerflitser) kunnen vervangen door een reflectiescherm. Als je het reflectiescherm gebruikt plaats je deze in een hoek van 90-graden naast je object. Het licht van de eerste flitser reflecteert dan op het bord en deze geeft een iets zachter licht van links. Echter, indien je budget het toelaat, kies dan voor de flitser, het oogt professioneler en het geeft je meer mogelijkheden. the professional appearance of images lit by two strobes is worth it.
Creëer je eigen opstelling aan de hand van onderstaand voorbeeld.
We zijn er zeker van dat met deze drie eenvoudige lichtopstellingen je foto’s een mooie professionele uitstraling krijgen, en consistent. Zolang je de juiste camera-instellingen gebruikt natuurlijk. Als extra bonus geef je je klanten ook nog eens een prettige winkelervaring, waardoor jij een hogere klanttevredenheid en omzet zult krijgen.