Gekleurd of helder glas fotograferen
Er zijn een aantal manieren waarop je glas kunt fotograferen, maar de meest flatteuze en visueel aantrekkelijke manier is door het licht achter je product te plaatsen. Deze simple techniek heet “tegenlichtopname” en door de doorschijnende eigenschappen van glas, komt je product juist “kristalhelder” in beeld.
Een eenvoudige tegenlichtopstelling maak je met papier, maquettekarten en een studiolamp. Zie hieronder.
Wil je meer weten over hoe je eenvoudig thuis een studio bouwt, bekijk dam onze blogpost over hoe je zelf een budget fotostudio opzet.
Stap 1: De setup bouwen
Voor de tegenlicht setup heb je een redelijke opname ruimte nodig, meer om de bewegingsvrijheid te hebben dan dat je nodig hebt voor de fotografie. Met glas moet je immers erg oppassen dat je niets omstoot. Om ongelukken te voorkomen tape je zoveel mogelijk items vast aan de muren of de grond. Je zou niet de eerste zijn bij wie een studiolamp de producten vermorzeld. Creëer een werktafel waarop je de setup bouwt, zet je studiolamp erachter, zodat het licht op de achterkant van je product valt en zo gelijkmatig verdeeld wordt over het product. Op deze wijze komen de vormen extra goed tot hun recht. Je kunt continue licht of flitslicht gebruiken, zolang je met een statief werkt.
Nu moet je de waarschijnlijk erg sterke lichtbron gaan verzachten met een paraplu om meerdere vellen papier of stof. Positioneer je “filter” tussen de lichtbron en je product, zoals hierboven te zien is. Maquettekarton aan weerszijden helpt je wat licht terug te reflecteren op je product. We raden je aan om ook boven je product he licht te filteren, zodat je een soort mini studio krijgt.
Deze mini-studio boots teen sort zacht daglicht na op deze wijze. Je wilt het licht subtiel rondom het product krijgen, zodat je geen witte vlekken of reflecties ziet op je foto.
Deze tegenlicht-opstelling zal je glazen product van alle kanten belichten, waardoor je “hoge lichten” voorkomt en reflecties elimineert.
Wil je juist wat hardere randen zien, die wat duidelijker aftekenen, dan kun je zwart maquettekarton gebruiken. Vooral bij gekleurd glas zet zwart maquettekarton de kleuren wat meer “aan” en benadruk je de vormen goed. In de foto’s hieronder kun je goed het verschil zien van wit en zwart karton en de wijze waarop ze gebruikt worden.
Je zult een statief nodig hebben, om je beelden consistent te houden. Zorg ervoor dat je camera op gelijke hoogte met je product staat, zo waarborg je het perspectief.
Als laatste, voordat je je camera gaat instellen en foto’s gaat maken, controller dat je product goed schoon is en gebruik voor de rest van je shoot handschoenen. Dit scheelt je aanzienlijk in de nabewerking.
Stap 2: Je camera instellen
Afhankelijk van wat voor licht je gebruikt stel je je witbalans in. Wij gebruiken flitslicht, dus hebben we de witbalans hier op ingesteld. Wanneer je twijfelt over welke witbalans je moet gebruiken, stel je je camera in op automatisch.
Autofocus kan lasting zijn met glazen objecten. Zorg dat je altijd focust op een onderdeel aan de voorkant/buitenkant van je product. Als dat lastig is kun je proberen te focussen op de voet van je product, omdat dit deel meestal wat dikker is en daardoor donkerder.
We raden aan om in de manuele modus te fotograferen. (lees onze blogpost over hoe je camera optimaal te gebruiken)Je hebt dan meer controle over de camera en wat je vastlegt. Kies een diafragma van f/11 of hoger, zodat je zoveel mogelijk detail vastlegt. Gebruik de laagst mogelijke ISO waarde (bij voorkeur ISO 100) om wederom zoveel mogelijk detail te bewaren. Hogere ISO waarden kunnen je foto’s wat korrelig maken en dat is niet mooi om te zien. (Lees onze blogpost over ISO waarden).
Als je continue licht gebruikt kun je de lichtmeter op je camera gebruiken om de bijbehorende sluitertijd te bepalen. Zolang je op een statief fotografeert kun je lange sluitertijden gebruiken. Doordat je een witte achtergrond fotografeert en deze ietwat wilt overbelichten, hanteer een compensatie exposure van EV +2. Dat wil zeggen, twee stops meer dan dat je camera aangeeft.
Wees niet bang om veel testfoto’s te maken en steeds kleine aanpassingen door te voeren in je setup en camerainstellingen zodat je uiteindelijk de beste foto’s overhoudt om je producten mee te verkopen.
Leer alles over camerainstellingen in onze “doe het zelf blogpost” .
Stap 3: Nabewerking
Het tegenlicht zou alle imperfecties moeten laten verdwijnen, wat ideaal zou zijn voor je nabewerkingstijd, maar mochten er nog kleine krasjes of vingerafdrukken te zien zijn, clone je die weg in de nabewerking. Na je werk op de computer in de foto editing programma’s mag er geen vlekje, krasje of stofje meer te zien zijn. Als je daar mee klaar bent, kijk dan of je nog iets aan het contrast of saturatie kunt doen en maak je achtergrond perfect wit. Deze drie kleine bewerkingen maken je foto’s af.
De volgende producten zijn gefotografeerd in de “mini studio box” die je eerder zag in deze handleiding. Kijk zelf eens wat mooier werkt voor de volgende producten.
Gedetailleerde glazen producten fotograferen
Het fotograferen van glaswerk kun je eenvoudig doen met de tegenlicht method. Maar andere reflecterende items zoals zonnebrillen of horloges vragen om een andere benadering.
Diffuus zijlicht werkt voor de meesten van dit soort producten.
Stap 1: De setup bouwen
Je hebt een grote tafel nodig en een grote studiolamp met paraplu aan de linkerzijde van je product. Je product plaats je op een witte achtergrond rol met een verloopje, zoals hierboven te zien is. Voor een optimaal effect tape je het papier ook vast aan de onderzijde van je objectief. Zo voorkom je eventuele reflectief aan de voorzijde van je product.
Aan de rechterzijde van je product plaats je een stuk maquettekarton, zodat je licht ook mooi verdeeld wordt aan deze zijde. Creeer een soort V vorm in je maquettekarton voor een mooie gelijkmatige verdeling.
Deze foto’s laten je zien hoe het wel en hoe het juist niet moet.
Om een juiste belichting te creeren voor het horloge rechts hebben we de lichtbron van recht naast het product verplaatst, zodat het in een 45 graden-hoek stond. Nu komt de voorkant van het horloge veel beter tot zijn recht. Blijf kijken, want als je het licht teveel naar voren verplaatst, krijg je juist weer een “hotspot” doordat de lamp rechtstreekt op het metaal schijnt, en dat wil je voorkomen.
Ook deze foto’s maak je met een statief. Zet je camera iets boven je product, zodat je iets naar beneden moet richten. Dit zorgt voor een wat prettigere kijkhoek. Ook hier geldt: maak de producten heel goed schoon van stofjes en vingerafdrukken.
Stap 2: Je camera instellen
Allereerst zet je de witbalans juist. In dit geval op flitslicht of automatisch.
Scherpstellen is veel eenvoudiger op zonnebrillen en horloges, dus de autofocus kan scherpstellen. Gebruik een diafragma f/11 of hoger voor het scherpste beeld. (lees onze post over veelgemaakte fouten).
Met de zijlichtmethode kun je eenvoudig de lichtmeter van je camera gebruiken, om de juiste sluitertijd te bepalen. Kun je het niet goed handmatig bepalen, zet je camera dan op Diafragma voorkeuze (Av) of (A) en je camera bepaalt eenvoudig de juiste sluitertijd.
Zet je ISO op ISO 100, doordat je een statief gebruikt kun je zonder problemen lange sluitertijden gebruiken. (Lees onze post over ISO en juist gebruik ervan).
Stap 3: Nabewerking
Bij de juiste hantering van de zijlicht-methode heb je waarschijnlijk minimale nabewerking nodig. Bekijk je product goed en verwijder krasjes, stofjes en vingerafdrukken. Zorg dat je achtergrond perfect wit is en dat de kleur van je product klopt.
Als je op eBay of Amazon gaat verkopen, pas dan je beeldafmetingen aan, aan de geldende standaarden voor het beste resultaat. (Lees onze post over richtlijnen van marktplaatsen).
De onderstaande beelden zijn allemaal met de diffuse zijlichtmethode gefotografeerd.
Metalen objecten fotograferen
Metalen objecten zijn erg lastig te fotograferen door de weerspiegelingen.
In bijna alle metalen objecten zie je de volledige omgeving afgebeeld.
De volgende tips zorgen ervoor dat je geen hinderlijke weerspiegelingen of reflecties in je foto’s krijgt en je producten optimaal uitkomen.
Deze setup kan in eerste instantie wat lasting lijken, maar we behandelen de methode in twee eenvoudige stappen.
Stap 1: De setup bouwen
Plaats je object op een stevige ondergrond als een tafel en zet er twee grote flitsers met paraplu naast aan weerszijden. Hang een lang stuk achtergrondpapier achter en onder je product en zorg ervoor dat hij mooi verloopt in de achtergrond. Maak de het stuk achtergrondpapier vast aan je camera, zodat je geen spiegeling van je camera/statief of kleding ziet.
Bij deze setup heb je geen maquettekarton nodig omdat je al vanaf twee kanten belicht. Plaats je camera door middel van je statief iets boven je product.
We raden je aan flitslicht te gebruiken in plaats van continue licht, omdat je dan meer controle hebt over het licht. Als je alleen continue verlichting hebt, is het echter geen ramp. Waarvoor je ook kiest, richt de lampen van boven naar beneden op je product. En geef ze allebei exact evenveel stroom, zodat ze dezelfde hoeveelheid licht afgeven. Hierdoor voorkom je eventuele harde lichten op je producten.
Voor je begint poets je de producten en positioneer je ze op je tafel. Draag de rest van de shoot handschoenen.
Slechte belichting zie je extra goed bij dit soort objecten, dus volg de stappen goed op om tot een optimal resultaat te komen.
Stap 2: Je camera instellen.
Zet de ISO waarde op 100. Kies een diafragma van f/11 of hoger en bepaal de bijbehorende sluitertijd via je camera diafragma voorkeuze instelling. Focus op de voorzijde van je product, zodat alle elementen scherp in beeld zijn. De witbalans kun je op automatisch zetten, maar het kan nooit kwaad om eens een paar andere instellingen te proberen aan de hand van de kleurtemperatuur van je lichtbron.
Stap 3: Nabewerking
De nabewerking zal redelijk eenvoudig zijn als je alle stappen strikt hebt opgevolgd. Gebruik de healing en cloning tools om eventuele imperfecties bij te werken. Geef speciale aandacht aan de kleurcorrectheid en zorg dat je achtergrond hagelwit is.
De volgende beelden zijn gemaakt door middel van de dubbele belichting.
Er zijn veel manieren om hoogreflecterende objecten te fotograferen, maar met deze drie setups zul je absoluut het verschil maken tussen de andere aanbieders.
Nabewerking kan weleens lasting zijn en lang duren. Als het je teveel werk is, denk dan eens na over het uitbesteden van dit onderdeel . Bij Pixelz zitten specialisten die je dit lastige werk uithanden nemen. Zij doen niets anders, dus je hebt je producten bijna altijd al dezelfde dag terug. En de prijzen? Die zullen je enorm meevallen. Probeer eens gratis 3 foto’s uit. Ondertussen kun jij je focussen op het verbeteren van je fototechniek en je omzet!