Eén van de meest gebruikte manier om mode te fotograferen is op pop of model. Zo komen de pasvormen goed uit, maar je wilt niet altijd het model zelf ook in de foto. Veel webwinkeliers kiezen ervoor om de modellen of poppen uit de foto te verwijderen in Photoshop.

Leer modellen en poppen te gebruiken als basis voor dit 3D effect en verkoop beter.

Voor kleine webwinkeliers die alles zelf doen is het verwijderen van een model uit een foto een lastige techniek. Daarom geven we je hier een simpele gids, zodat je eenvoudig aan de slag kunt.

1. Een model kiezen en laten poseren

Statische pose

Statische pose

Levendige pose

Levendige pose

Om het 3D effect te kunnen toepassen zul je het product van meerdere hoeken. moeten fotograferen. Deze foto’s worden in een later stadium samengevoegd tot één 3D foto. Wanneer je een echt model gebruikt, laat hem of haar dan de bovenstaande “statische” pose aannemen, en zorg dat je kleding stuk nergens wordt bedekt door handen of iets anders. Hou de handen vrij van het lichaam en steek de haren op. Aandacht hiervoor tijdens het fotograferen scheelt je enorm veel werk in de nabewerking.

Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten poppen

Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten poppen

De beste paspoppen zijn levensecht en hebben een statische houding. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een pop met of zonder armen of benen. Kies voor een matwitte pop, zodat deze wegvalt tegen je witte achtergrond. Ook dit maakt de nabewerking een stuk eenvoudiger.

Kies een pop dat qua model past bij jouw kleding. Hoe beter het past, des te beter de uiteindelijke foto wordt. Als je product mouwen heeft, laat deze dan langs het lichaam vallen, zodat de armen niet te zien zijn.

2. Het product fotograferen

Beide studio setups maken gebruik van twee studiolampen en paraplu’s

Beide studio setups maken gebruik van twee studiolampen en paraplu’s.

Om een goede fotografische basis te creëren voor je uiteindelijke 3D beeld zul je een hoge kwaliteitfoto moeten maken in een studio-omgeving. Hoe lager de kwaliteit van je basisfoto’s, des te slechter zal je eindresultaat zijn. Verdiep je daarom nog even in camera- en lichttechniek voor je aan de slag gaat.

Lees hier hoe je je camera instelt om hoge kwaliteit foto’s te maken.

Wanneer je bovenkleding fotografeert, zorg dan dat je camera op gelijke hoogte staat en je dus recht van voren schiet. Fotografeer je juist broeken, zet dan de camera naar beneden. Schiet echter nooit vanuit een hoek naar boven of naar beneden. Dit geeft namelijk vertekeningen in het beeld.

Hieronder zie je twee voorbeelden van een top op een pop. De eerste foto werd genomen onder de borsthoogte, je ziet dat dit de vorm van de top onnadelig beïnvloedt. De tweede foto werd genomen op borsthoogte, en geeft een realistisch beeld van de pasvorm.

De camera positie onder borsthoogte geeft een onflatteus beeld

De camera positie onder borsthoogte geeft een onflatteus beeld

Op borsthoogte fotograferen geeft een realistisch beeld

Op borsthoogte fotograferen geeft een realistisch beeld.

Gebruik een telephotolens om vertekening zoveel mogelijk te voorkomen. Je studio moet groot genoeg zijn om om de pop heen te lopen om je product te stylen. Daarnaast moeten je studiolampen en je statief op redelijke afstand van je product kunnen staan om goed uit te lichten en je product beeldvullend te kunnen fotograferen tegen de achtergrond. In de praktijk komt dit vaak neer op een minimale ruimte van 3 bij 5 meter.

Lees hier meer over belichting en studioinrichting.

Om een 3D effect te bereiken zul je eerst een voor en achter aanzicht van je product moeten fotograferen. Daarna hang je het product over een stuk wit marquette karton zodat de binnenkant zichtbaar wordt. Dit doe je ook voor de voor- en achterkant. In een later stadium zul je de eerste foto combineren met een stukje “binnenwerk” van het product.

Shooting at chest-height provides an appealing view of the product

Zorg ervoor dat de lichtomstandigheden bij alle foto’s gelijk is. Plaats dus het stuk foamboard op gelijke afstand van de camera als de paspop. En schiet vanaf gelijke hoogte.

3. Nabewerking

Wanneer je alle benodigde foto’s hebt gemaakt, zul je voor een goed eindresultaat de foto’s professioneel moeten laten bewerken. Zelf doen kan natuurlijk ook, maar utibesteden bespaart je een hoop tijd en moeite.

Invisible mannequin front and back

Blijf dit blog volgen als je wilt weten hoe je zelf de foto’s nabewerkt. Stuur je foto’s eens in voor een test naar pixelz.com Je zult zien hoe snel het proces werkt, binnen 24 uur heb je je foto’s terug in 3D. En kun je je verkopen verhogen door je 3D beeldmateriaal!